Νέο κύμα ”επιστημονικής” μετανάστευσης

GD Star Rating
loading...

Η ιστορία έχει γραφτεί και συνεχίζει να γράφεται. Τα γεγονότα έχουν  συμβεί. Οι οπτικές γωνίες που τα παρατηρούμε όμως είναι χιλιάδες. Ας πάρουμε το παραμύθι ως είθισται από την αρχή (σ.σ. το τοπικό ή χρονικό σημείο από όπου αρχίζει κάτι).

Μετά τον Α’  Παγκόσμιο πόλεμο, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης πλήττονται  από οικονομική κρίση, και πολλοί Ευρωπαίοι για να αποφύγουν τις συνέπειες γεμίζουν τα καράβια με προορισμό τη γη της Επαγγελίας, την οικονομικά εύρωστη και πολλά υποσχόμενη χώρα, τις ΗΠΑ.

Μετά τον Β’  Παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, γίνονται παγκόσμιες αγορές εργατικής δύναμης, όπου η τεράστια οικονομοτεχνική ανάπτυξη τραβάει σα μαγνήτης το εργατικό δυναμικό από οικονομικά αδύναμες χώρες.

Η οικονομική ανάπτυξη των δύο αυτών χωρών τα υπήρξε καταλυτική προκειμένου να εδραιώσουν την οικονομική κυριαρχία τους (η μία στην Ευρώπη και η άλλη στην υφήλιο), η οποία έμελλε να επεκταθεί σε καθολική κυριαρχία. Φυσικά, η χώρα μας ήταν από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας εργατών και μεταναστών (η συντριπτική πλειοψηφία ανειδίκευτη εργατιά).

Πατώντας το FORWARD φτάνουμε στο ”τώρα” της Ελλάδας. Μετά την ανάπτυξη, τα πτυχία, τα χαμόγελα….ΚΡΙΣΗ. Λένε ότι είναι οικονομική κρίση. Λένε κρίση χρέους και ελλείματος. Ποιοί τα λένε όλα αυτά? Γιατί τα λένε?

Εισροή επιστημόνων -> Έρευνα-Ανάπτυξη-Πρόοδος ->Οικονομική Κυριαρχία-> Παγκόσμια Κυριαρχία

Η συνταγή απλή και μεθοδική.

“…την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 850.000 Έλληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε για να εργαστούν είτε για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό…” (www.ellinikanea.gr)

”Από τους έλληνες πτυχιούχους ΑΕΙ που εργάστηκαν στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, το 15,9% επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ το 84,1% προτίμησαν να μείνουν στο εξωτερικό, λόγω της περιορισμένης εγχώριας ζήτησης.
Το φαινόμενο επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη, καθώς η “διαρροή” πτυχιούχων και νέων στερεί από τη χώρα σημαντικό δυναμικό στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη.” (www.ellinikanea.gr)

Οι βασικές πιέσεις που δέχθηκε η χώρα μας τελευταία ήταν από τις ΗΠΑ (ΔΝΤ, Ουάσιγκτον) και Γερμανία (Μέρκελ -ΕΕ). Είναι οι κύριοι προορισμοί των Ελλήνων επιστημόνων-μεταναστών. Όπως και τότε. Γινόμαστε προορισμός εργατών από την Ασία και τα Βαλκάνια.  Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται? Δεν ξέρω, εγώ πάντως ΔΕΝ πάω πουθενά. Καληνύχτα.

 

Νέο κύμα ''επιστημονικής'' μετανάστευσης, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Share

Πληροφορίες για το άρθρο: