GD Star Rating
loading...

Τώρα που μας τελείωσε η εξεταστική αλλά και η Σούλα… 😛 επιστρέφω με ένα άρθρο συγκεντρωτικών αναμνήσεων και γεγονότων που πέρασαν, μερικά αξιοπερίεργως (γιατί άραγε;) απαρατήρητα, από την δημοσιότητα του Μακεδονικού και άφησαν το σημάδι τους…

Ανοίγω το μικρό μου αρχείο με μερικά από τα βασικότερα στοιχεία που νομίζω ότι αξίζουν να θυμόμαστε!

Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2005 ένα άρθρο αναφέρει πολλά για πράγματα που συνέβησαν πριν λίγο καιρό…

«Βόμβα» στο Σκοπιανό από τον Μπερνς
15-10-2005

Η ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα αναδειχθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπερτερούν της «στρατηγικής συνεργασίας» της με την Αθήνα, όπως καταδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες σε σκοπιανή εφημερίδα («Ουτρίνσκι Βέσνικ») δήλωσε ότι «θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προσπάθεια των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Μακεδονία έχει δικαίωμα και συμφέρον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και θα ήταν ντροπή να δημιουργηθούν προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή». Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, από τη Ρόδο όπου βρισκόταν για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη, απαντώντας σε ερώτηση για την προκλητική δήλωση Μπερνς, αναφέρθηκε στην «ενδιάμεση συμφωνία» του 1995, που δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με άλλο όνομα από το ΠΓΔΜ. Ανώτατη διπλωματική πηγή τόνιζε χθες ότι «ραχοκοκαλιά της εξωτερικής πολιτική μας είναι η Ε.Ε. και στα οικονομικά και στα πολιτικά και στα αμυντικά θέματα».

Κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισαν χθες «τρελή» την πρόταση για απαγόρευση της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τις δύο πλευρές που περιλαμβάνεται σε όλες τις προτάσεις Νίμιτς και ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα αποκλείεται να το δεχτεί. Διευκρίνισαν επίσης ότι το δημοψήφισμα δεν θα γινόταν για το όνομα της ΠΓΔΜ αλλά για το αν θα ενταχθεί στην Ε.Ε. μετά το πέρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τόνιζαν επίσης ότι το δημοψήφισμα είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας και γι’ αυτό δεν πρέπει να το ακυρώνουμε.

Είναι προφανής η σταθερότητα των επιλογών της Αμερικάνικης πολιτικής για τα Βαλκάνια και τις οποίες συνεχίζουν να ακολουθούν ως και σήμερα, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τελευταίες εξελίξεις και η πρόταση περί “Βόρειας Μακεδονίας”… και η εμμονή για λύση…

Αλήθεια…με τέτοια στρατηγική μπορεί να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει περίπτωση “δίκαιης” λύσης;

Από την άλλη παρά την τραγική αδράνειά που μας διακρίνει, ευτυχώς δεν ενδώσαμε σε τέτοιες ιμιτασιόν λύσεις…ωστόσο λάθη και υποχωρήσεις στις “τρελές” προτάσεις Νίμιτς και κάναμε και τις…κρύψαμε…

Τώρα ποια ήταν λάθη και ποια έγιναν από (τουλάχιστον) ανθελληνικούς κύκλους του εσωτερικού (και μένα μου ακούγεται πολύ…εξωτικό αλλά πως αλλιώς μπορούν να εξηγηθούν κάποια από τα παρακάτω παραδείγματα; μερικά είναι πραγματικά απίστευτα!)

# Παράδειγμα 1ο…

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Αθήνα 2004, παρακαλώ, αναφερόμαστε στους Σκοπιανούς ως Μακεδόνες!!! “Wrestling is one of the most successful Macedonian sports…
δηλαδή με βάση την μετάφραση
“Η Πάλη είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα Μακεδονικά αθλήματα…” !

Και η πλάκα είναι ότι μας περνάνε για χαζούς… και στα ελληνικά γράφουν για …” αθλητές του FYROM…”

Δεν ξέρω αν πρέπει να πούμε κάτι άλλο…

# Παράδειγμα 2ο… Ιανουάριος 2006

Η…εξαφάνιση του Ήλιου της Βεργίνας από τα εισητήρια του ΟΑΣΘ…

->

->

# Παράδειγμα 3ο…

Η προώθηση προπαγανδιστικών Σκοπιανών θέσεων από την “Μακεδονική” οργάνωση “Ουράνιο Τόξο”(http://www.florina.org/), με έδρα την Φλώρινα , που διανέμει χάρτες όπως ο παρακάτω ως στοιχείο περί “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα… και που προσπαθεί μέσω συμμετοχών σε Ευρωπαικούς θεσμούς μειονοτήτων τύπου “EUROMINORITY” (http://www.eurominority.org) να εγείρει θέματα “Μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα…και φυσικά με καταγγελίες στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για καταπίεση της “Μακεδονικής” μειονότητας στην χώρα μας… [Ρίξτε και μια ματιά στο site τους για να καταλάβετε περισσότερα…]

Χάρτης από το Ουράνιο Τόξο

Χάρτης από το EUROMINORITY

# Παράδειγμα 4ο… Μάιος 2006

Λογικό είναι σταδιακά να αρχίσουν και τα επίσημα όργανα…οπότε…

Θέμα σλαβόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα ανοίγει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

«Σημαντικός αριθμός πολιτών ατομικά αισθάνεται ως εκπρόσωπος του μακεδονικού λαού» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εγείροντας ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας σε άπόρριψη σχετικών δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια στο Στρασβούργο.

«Η ύπαρξη μίας εθνικής μειονότητας σε μία χώρα δεν εξαρτάται από τη δήλωση, την τοποθέτηση, την ανακοίνωση ή τα διατάγματα του προέδρου ή του πρωθυπουργού της χώρας αυτής» δήλωσε την Πέμπτη από τα Σκόπια ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Και προς επεξήγηση του τί συνιστά μειονότητα συνέχισε: «Η ύπαρξη μίας εθνικής μειονότητας σε μία δημοκρατική χώρα, πρώτα απ’ όλα εξαρτάται από το ατομικό αίσθημα του πολίτη της χώρας αυτής και είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, οι οποίοι ατομικά αισθάνονται ως εκπρόσωποι του μακεδονικού λαού».

Σύμφωνα με τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι «με το γεγονός αυτό πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές Αρχές».

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ ήλθαν σε απάντηση της απόρριψης της ύπαρξης σλαβόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα διά στόματος Κάρολου Παπούλια, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Χοσέπ Μπορέλ την Τετάρτη στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δημοσιογράφος από την ΠΓΔΜ έθεσε στον κ. Παπούλια ερώτημα περί «εφαρμογής πολιτικής απαρντχάιντ στη σλαβόφωνη μειονότητα στην Ελλάδα», ρωτώντας επίσης αν η διαφορά για την ονομασία της χώρας θα αποτελέσει εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Κάρολος Παπούλιας, επικαλούμενος και τη μακρόχρονη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε «κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει σλαβόφωνη μειονότητα στην Ελλάδα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «υπάρχει μία μ ουσουλμανική μειονότητα που απολαμβάνει όλων των προνομίων.

Κάλεσε εν συνεχεία τον δημοσιογράφο να συγκρατήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον ειλικρινής υποστηρικτής της προσπάθειας ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

«Σας λέω ενώπιον όλων των συναδέλφων σας ότι δεν έχετε ειλικρινέστερο φίλο από την Ελλάδα» είπε ο κ. Παπούλιας και κατέληξε λέγοντας: «Να κάνετε ένα βήμα προς τα μπροστά για να βρούμε λύση στο μόνο εκκρεμές πρόβλημα της ονομασίας. Έτσι θα συμβιώσουμε ειρηνικά και είναι για το συμφέρον της χώρας σας».

news.in.gr

Σχετικός χάρτης που διακινήθηκε εκείνο το διάστημα…

Φανταστείτε ότι σήμερα ο εν λόγω κύριος εμφανίζεται ως ο διαλλακτικότερος των ΣκοπιανώνΘα τον πιστεύατε; Δείτε και το παράδειγμα # 7ο

# Παράδειγμα 5ο… Δεκέμβριος 2006

Ε…μετά τους είπανε οι Αμερικάνοι…βαράτε και αυτοί σαν καλά σκυλάκια…αρχίσανε…

Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων «Πέτροβετς», σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και της Αχρίδας σε αεροδρόμιο «Απόστολος Παύλος», αποδεχόμενη την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μία ηγετική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ο Έλληνας στρατηλάτης καθιερώθηκε στην Ιστορία», σχολίασε την απόφαση η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Με την σημερινή τους δήλωση, τα Σκόπια, για μία ακόμη φορά, αναζητούν πλαστά στηρίγματα στο παρελθόν. Η Ιστορία, 2.300 χρόνια μετά, ούτε αλλάζει ούτε παραχαράσσεται» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και από τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε και εξυπηρετεί τις ευρωατλαντικές τους προσδοκίες», τονίζει η υπουργός Εξωτερικών και καταλήγει:

«Η Ελλάδα έχει καταστήσει γνωστές τις θέσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων, θέσεις που εκφράζουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

ΠΓΔΜ: Δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόκληση

«Η απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων δεν υποκρύπτει πονηρές βλέψεις και δεν αποτελεί προσπάθεια για μονοπώληση του ονόματος μίας παγκόσμιας ιστορικής προσωπικότητας, η οποία τιμάται σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στην Ινδία και αλλού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

«Η ενέργεια για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε ‘Μέγας Αλέξανδρος’ δεν πρέπει να εκληφθεί από την Ελλάδα ως πρόκληση» πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ο Μακεδόνας στρατηλάτης αποτελεί κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας και όχι αποκλειστικά μιας χώρας ή ενός έθνους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιλόσοσκι, σημείωσε ότι «η χώρα του τιμά τον Μέγα Αλέξανδρο ως μεγάλη ιστορική προσωπικότητα και ότι εδώ και πολλά χρόνια μία λεωφόρος των Σκοπίων ονομάζεται λεωφόρος του ‘Αλέξανδρου του Μακεδόνα’, ενώ σε δύο πόλεις της ΠΓΔΜ (Πρίλεπ και Στιπ) αναγέρθηκαν φέτος αγάλματά του».

Κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ πρόσθεσαν ότι επιλέχθηκε για το αεροδρόμιο των Σκοπίων η ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» και όχι «Αλέξανδρος ο Μακεδών» για να ταυτίζεται με την αγγλική μετάφραση του ονόματος της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που είναι «Alexander the Great».

news.in.gr

# Παράδειγμα 6ο… Μάρτιος 2007

Μετά το ξαναγύρισαν στα εθνομειονοτικά… επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις        αξιωματούχων πως (τα Σκόπια) εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο για την αναγνώριση “γενοκτονίας 750.000 Μακεδόνων” !!!
Κατηγορούν την Ελλάδα για έλλειψη δημοκρατίας… :O και φυσικά προτίθενται να προσφύγουν στην διεθνή δικαιοσύνη προκειμένου να αναγνωρισθεί…η “μακεδονική γενοκτονία” και να επιστραφούν οι κλεμμένες από τους Έλληνες περιουσίες…

Μετά με λέτε να μην τους κράζω…

# Παράδειγμα 7ο… Σεπτέμβριος 2007

Τυχαίνει και προεδρεύων της συνέλευσης του ΟΗΕ είναι Σκοπιανός…και η πρόκληση  δεν αργεί να έρθει…

«Καλώ στο βήμα τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Σερτζάν Κερίμ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, αγνόησε, χωρίς δεύτερες σκέψεις, τα προληπτικά διαβήματα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και το διπλωματικό «κεκτημένο» των Ηνωμένων Εθνών, κατά την προσφώνηση του προέδρου της χώρας του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη κ. Γιάννης Μουρίκης πήρε το λόγο για να διαμαρτυρηθεί, τονίζοντας ότι με βάση το ψήφισμα 817/93 του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασιστεί η χρήση της προσωρινής ονομασίας FYROM σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο κ. Κερίμ απάντησε ότι «έχει επίγνωση αυτών των γεγονότων», αλλά «οφείλει να σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε χώρας μέλους» και την «προσωπική του αξιοπρέπεια».
Ο κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι προχώρησε ακάθεκτος στην 15λεπτη ομιλία του, την οποία ολοκλήρωσε με τη φράση «το όνομα της χώρας μου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό θα συνεχίσει να είναι». Οταν κατέβηκε από το βήμα, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και συμπατριώτης του, τον ευχαρίστησε ξανά ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και τον συνόδευσε στην έξοδο αφήνοντας στη θέση του τον αντιπρόεδρο της Γ.Σ.

Πατήστε [ΕΔΩ] για να δείτε το επίμαχο video στο youtube!

# Παράδειγμα 8ο… Νοέμβριος 2007

Αυτή την φορά από τους [ηθικούς αυτουργούς] και “φίλους” μας τους Αμερικανούς που συνεχίζουν να μας πλευροκοπήζουν σε κάθε ευκαιρία….

Απλά οι άνθρωποι κάνανε ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο για το διάσημο και κατά τα άλλα έγκριτο Discovery Channel που προβλήθηκε σε χιλιάδες ανθρώπων!

Πατήστε την εικόνα παραπάνω για να δείτε το επίμαχο video!

# Παράδειγμα 9ο… Απρίλιος 2008

Βέτο…και Σκοπιανό παραλήρημα…

Φυσικά γράφοντας όλα τα παραπάνω ξέρω ότι θα μπω στο στόχαστρο πολλών(..), που γενικά κυκλοφορούν και επιδιώκουν να κολλήσουν χαρακτηρισμούς τύπου “εθνικιστή” κτλ…ωστόσο θεωρώ ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…

Όσο και αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με το μέλλον μας, δεν πρέπει να τους αφήσουμε….

Υ.Γ Τι λέτε σας αρέσει το “Βόρεια Μακεδονία”;;;

Υ.Γ2 Πω πω…πιάσανε οι ζέστες!

Βόρεια... της κάποτε Μακεδονίας..., 7.0 out of 10 based on 2 ratings
Share